Dat is lastig voor de reizigers, die dan met bussen worden vervoerd. Maar minstens zo hinderlijk zou overlast zijn die minder heftig is, maar veel langer zou duren. Daarom hebben ProRail en NS gekozen voor de korte maar hevige overlastperiode.
In die vier weken worden rails en wissels verlegd op het Zwolse spoorcomplex. Het hele veiligheidsplan moet daardoor opnieuw worden ontworpen en getest. Dat kost de meeste tijd. Daarnaast wordt het dak van de nieuwe, extra brede spoortunnel alvast gelegd.
NS en ProRail verwachten in die vier weken dagelijks zo’n 20.000 reizigers met bussen te moeten vervoeren. De twee organisaties melden de ‘buitendienststelling’ van het spoor nu al, zodat organisaties maar ook de ‘gewone man’ er rekening mee kan houden.
Tussen Zwolle en `t Harde rijden er geen treinen meer deze weken, vanaf station `t Harde is het mogelijk om de reis via bus voort te zetten. Meppel en ’t Harde krijgen die vier weken extra busdrukte, maar dat kunnen beide plaatsen hebben, denken Siemonsma en Maijers. Siemonsma: “We moeten nog overleggen met de gemeente Elburg en met Defensie. Maar we willen op een terrein van Defensie een tijdelijke transferium inrichten.” NS heeft daar ervaring mee opgedaan met muziekfestival Lowlands. Groot verschil: dat zijn jongeren die wachten op een feestje. Prorail en NS moeten het nodige uit de kast halen om het wachten voor de gewone forens aangenaam te maken. “We zullen zorgen dat ze zich niet vergeten voelen”, belooft Prorail-woordvoerder Jouke Schaafsma.